Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százharminchat nap után kiszabadult két jordániai békefenntartó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 3. 20:33

Százharminchat nap után kiszabadult az emberrablók fogságából két jordániai ENSZ-békefenntartó a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban; a világszervezet békefenntartói misszióinak történetében kéksapkások még soha nem töltöttek ennyi időt fogságban.

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) két jordániai katonáját augusztusban rabolták el járőrözés közben. A világszervezet központjában, New Yorkban helyi idő szerint szerdán közölték, hogy mindketten kiszabadultak, és az őket szállító gép már Kartúmba érkezett. Az ENSZ tájékoztatásából nem derült ki, hogy kik rabolták el őket, és fizettek-e értük váltságdíjat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár követelte a szudáni hatóságoktól az eset alapos kivizsgálását, és a túszejtők felelősségre vonását.

A világszervezet hangsúlyozta, hogy békefenntartói misszióinak történetében kéksapkások még soha nem töltöttek ilyen hosszú időt emberrablók fogságában.

Az eddigi „csúcstartó" egy zimbabwei békefenntartó volt, aki 2009-ben 107 napig raboskodott. Ő is az UNAMID kötelékében teljesített szolgálatot Dárfúrban, ahol a nem arab törzsek tagjai 2003-ban fogtak fegyvert a kartúmi kormány ellen. Az ENSZ becslése szerint a konfliktusban eddig 300 ezer ember halt meg és 2,7 milliónyian hagyták el otthonukat.

Az 2007-ben létrehozott UNAMID a világon a legnagyobb békefenntartó erő: jelenleg mintegy 21 ezer katonából áll, illetve mintegy 4500 polgári személy és önkéntes is részt vesz benne. Az UNAMID fennállása óta a misszió 121 alkalmazottja halt meg, köztük 90 katona és 29 rendőr.