Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőséges fegyveresek gáztelepre támadtak Dél-Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 12. 15:48

Az al-Kaida terrorszervezet feltételezett fegyveresei augusztus 11-én, vasárnap rátámadtak azokra a jemeni katonákra, akik az arab ország cseppfolyós földgáz (LNG) exportjának egyetlen kikötői terminálját őrzik – közölte egy helyi tisztviselő.

A támadók beszivárogtak a déli Sabva tartománybeli Balháfban lévő létesítménybe, egy őrt megöltek, majd végeztek négy alvó katonával. A fegyveresek gépjárművön menekültek el – tette hozzá a nyilatkozó.

A támadást megelőzően, az elmúlt két hétben, pilóta nélküli amerikai repülőgépek mértek csapásokat a szélsőségesek állásaira, miután elfogták az al-Kaida vezetőinek egyik üzenetváltását. Washington elővigyázatosságból ideiglenesen bezárta és részlegesen kiürítette diplomáciai képviseletét a jemeni fővárosban, Szanaában.

A jemeni kormány szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a 4,5 milliárd dolláros gázüzem, amelyet a Yemen LNG és a francia Total cég üzemeltet, egyike annak a két célpontnak, amelyek a megtámadását az al-Kaida tervezte.

A 2009-ben átadott létesítmény a legnagyobb szabású ipari vállalkozás, amit az országban valaha is megvalósítottak.

A legszegényebb arab országok közé tartozó Jemen az al-Kaida erősségének számít, ahonnan számos terrorakciót szerveztek már a Nyugat ellen.