Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorúbb szankciókat sürgetnek „a szíriai nép barátai”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 2. 12:27

A Bassár el-Aszad szíriai elnök és rezsimje elleni szankciók szigorítását sürgették „a szíriai nép barátai” november 30-ai, pénteki tokiói találkozójukon, amelyen 67 ország és szervezet képviselői vettek részt.

A tanácskozást követően kiadott közös nyilatkozatában a csoportosulás arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „növelje a szíriai rezsimre nehezedő nyomást olyan lépések végrehajtásával és betartatásával, amelyek meggátolják, hogy Damaszkusz hozzájusson a saját népe ellen folytatott véres kampánya folytatásához szükséges erőforrásokhoz".
Többek között magas rangú szíriai tisztségviselők és a rezsimhez közelálló bankok vagyonának zárolását, fegyverembargót és a szíriai kőolajtermékek bojkottját sürgette a csoport annak érdekében, hogy megfékezzék a közel-keleti országban 20 hónapja folyó, mintegy 40 ezer halálos áldozatot követelő erőszakot.

„Aszad elnök továbbra sem törődik a civil áldozatokkal, és teljes ellenállást tanúsít. A szíriai kérdés megoldásához a nemzetközi közösségnek növelnie kell a nyomást a szíriai kormányon" – közölte Gemba Kóicsiró japán külügyminiszter a Kyodo japán hírügynökség tudósítása szerint. Gemba hangsúlyozta: aggódik, hogy a válság más közel-keleti országokra is átterjed.

A Japán mellett Marokkó és az Európai Külügyi Szolgálat által elnökölt munkaülésen a szíriai ellenzék képviselői is részt vettek. Kínát és Oroszországot, amely két ország korábban megvétózta az Aszad-rezsimet elítélő határozattervezeteket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, nem hívták meg a találkozóra.