Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria a „támadók temetője lesz”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 29. 16:31

Szíria „a támadók temetőjévé” fog válni, ha a nyugati országok katonai akciót indítanak ellene – közölte augusztus 28-án, szerdán Váel Nadír al-Haláki szíriai miniszterelnök, azzal vádolva az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy „kitalált ürügyekkel” akarnak beavatkozást indítani az ország ellen.

„Szíria meg fogja lepni a támadókat, ahogyan meglepte őket az 1973-as jóm kippúri háborúban is" – közölte a kormányfő az állami televízió jelentése szerint.

„A nyugati gyarmatosítók fenyegetései nem ijesztenek meg minket" – tette hozzá.

A kormányfő emellett azt állította, hogy a nyugati államok „valótlan történeteket és ürügyeket találnak ki, hogy beavatkozhassanak Szíriában".

A szíriai külügyminiszter-helyettes ugyanaznap egyenesen azzal vádolta a nyugati országokat, hogy vegyi fegyverek bevetésére bíztatták a felkelőket, majd a kormányerőket vádolták meg a gáztámadással, hogy ürügyet találjanak a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni katonai fellépésre.

Különböző értesülések szerint küszöbön áll egy korlátozott nyugati beavatkozás Szíriával szemben, a rakétacsapások akár már csütörtökön megindulhatnak. A közelgő támadást azzal indokolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.

Az Egyesült Államok, a NATO és az Arab Liga szerint egyértelműen a szíriai kormány felelős a gáztámadásért, az Aszad-rezsim ugyanakkor a felkelőket vádolta a vegyi fegyverek bevetésével.