Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: „Itt az ideje a váltásnak”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 6. 8:35

Mohamed Murszi egyiptomi államfő szeptember 5-én, szerdán Kairóban lemondásra szólította fel a szíriai elnököt. „Itt az ideje a váltásnak, Ön különben sem marad sokáig hatalmon” – mondta Murszi az Arab Liga külügyminisztereinek kairói találkozóján.

Az egyiptomi elnök hozzátette: a szíriai nép már döntött. „Taktikázni, késlekedni és időt húzni nem hozna semmit" – szögezte le, és úgy vélte, hogy még van esély arra, hogy véget vessenek a vérontásnak. Úgy vélte, hogy Damaszkusznak le kell vonnia az „arab tavasz" tanulságait. Sürgette az Arab Ligát, hogy találjon megoldást a válságra.
Bassár el-Aszad szíriai államfő több mint másfél éve ragaszkodik hatalmához, dacolva az ellene zajló felkeléssel, amelynek a rezsim és az ellenzék oldalán összesen több mint 20 ezer halálos áldozata van.

Murszi egyúttal bejelentette, hogy Kairó kezdeményezésére négy muszlim ország – Egyiptom, Szaúd-Arábia, Törökország és Irán – külügyminiszterei rövidesen találkoznak Szíria ügyében.

Terrorista államnak nevezte Szíriát Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán.

A pártja gyűlésén beszélő politikus szerint a nemzetközi közösség közömbössége miatt megszaporodtak Szíriában a tömeggyilkosságok, és a számuk tovább nő.

Ankara korábban jó viszonyt tartott fenn Damaszkusszal, de a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni felkelés 17 hónappal ezelőtti kezdete óta Erdogan miniszterelnök a szíriai államfő egyik leghatározottabb bírálójává vált.

Törökországnak 80 ezres szíriai menekültáradattal kell megbirkóznia, és mindeddig hiába próbált a menekültek számára biztonsági zónát létrehozatni Szíriában, nem kapott hozzá nemzetközi támogatást.

Török részről azzal is vádolják az Aszad-rezsimet, hogy fegyverekkel segíti a terrorista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amely csaknem három évtizede tevékenykedik Délkelet-Törökországban. Damaszkusz tagadja, hogy segítené a szakadárokat.