Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szökésben lévő ETA-vezetőket fogtak el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 24. 8:27

Letartóztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista terrorszervezet két, szökésben lévő politikai vezetőjét kedden a délnyugat-franciaországi Saint-Etienne-de-Baigorryban – közölték francia rendőrségi források.

Az egyik gyanúsított egy nő, Iratxe Sorzabal, akit legalább tíz éve keresnek a francia és a spanyol hatóságok, a másik egy férfi, David Pla, aki 2011 óta van szökésben – tette hozzá a forrás.
Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter szerint, aki Brüsszelben jelentette be a letartóztatást, az ETA két politikai vezetője „a jelenleg legkeresettebb két terrorista". Az előállításukkal „az ETA le van fejezve, fel van darabolva" – fogalmazott a tárcavezető.

A párral együtt az ETA két kisebb fontosságú tagját is előállították annak az embernek a lakásán, aki elszállásolta őket. Hamis papírokat és fegyvereket, valamint „az ETA-tagok szokásos felszereléseiből" is találtak a helyszínen.

A spanyol belügyminisztérium közleménye szerint az akciót a francia rendőrök és a spanyol csendőrség közösen hajtották végre, a francia belső elhárítási szervekkel együttműködésben.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől végrehajtott több mint negyven terrortámadásának 856 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon. Utoljára 2009. augusztus 9-én hajtottak végre merényletet, 2011. október 20-án pedig bejelentették, hogy végleg lemondanak az erőszakról. A szervezet ugyanakkor nem oszlatta fel magát és a fegyvereket sem szolgáltatta be, annak ellenére, hogy arra Franciaország és Spanyolország is felszólította.