Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib fegyveresek afgán katonákra támadtak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 13. 16:33

Tálib fegyveresek április 12-én, pénteken rátámadtak az afgán hadseregnek a pakisztáni határnál lévő egyik előőrsére, tizenhárom katonát megöltek – közölte a védelmi minisztérium.

A támadás Kunár tartományban történt, amelyen keresztül a lázadók rendszerint Afganisztánba szivárognak Pakisztánból. Az időjárás javulásával, a hegyvidéki átjárók járhatóvá válásával kiújultak a harcok a térségben,

Az összecsapás hajnalban kezdődött, és mintegy öt órán át tartott Kunár tartomány Nari körzetében – közölte Mohammed Zahír Azimi, a vélelmi minisztérium szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő közölte: a tálibok követték el a támadást, elfoglalták a bázist, fegyvereket és lőszert is zsákmányoltak. A szóvivő 15 afgán katona haláláról adott tájékoztatást, szerinte a tálib harcosok között nincs sebesült.

A tálibok és más lázadók Pakisztán északnyugati térségében rejtőzködnek, és Kunárt használják az egyik fő beszivárgási útvonalnak Afganisztánba.

Az idei harci évadot nagy figyelem kíséri, mert az afgán hadsereg kisebb támogatást kap a nemzetközi erőktől, így tesztelik az ország feletti biztonsági ellenőrzés átvételére való képességét. Az amerikai és más külföldi harcoló egységeket a tervek szerint 2014 végéig vonják ki Afganisztánból, a külföldi katonák többnyire tanácsadást és kiképzést végeznek afgán partnereik részére.

Afganisztánban jelenleg mintegy 100 ezer külföldi katona állomásozik, 66 ezer amerikai. Az amerikai erők létszámát a jövő év elejére mintegy 32 ezerre akarják csökkenteni.