Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatja a nemzetközi katonai beavatkozás előkészítését Észak-Maliban az ENSZ BT

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 14. 8:14

Határozatot fogadott el Maliról az ENSZ Biztonsági Tanácsa október 12-én, pénteken, 45 napot hagyva az afrikai nemzetközi szervezeteknek egy katonai beavatkozás részletes tervének ismertetésére.

Az afrikai országban március óta káosz uralkodik, mert a katonaság elűzte az elnököt, az ország kétharmad részében tuareg lázadók vették át az ellenőrzést, ráadásul az északi térségben jelenleg a tuaregeket is kijátszó iszlám szélsőségesek tartják kezükben a hatalmat.

Az Afrikai Unió és más szervezetek az utóbbi területen szeretnének katonailag fellépni, hogy a hivatalos szervek visszavehessék az ellenőrzést a többek között az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban lévő megszállóktól.

A pénteken New Yorkban – egyhangúlag – jóváhagyott BT-határozat arra hivatkozva adott utasítást a katonai tervek elkészítésére, hogy a válság kiterjedhet az egész régióra, a részben vagy egészben 11 országot magában foglaló Száhel-övezetre. Utalt a határozat Ivan Simonovic ENSZ-főtitkárhelyettes e héten bemutatott jelentésére is, amely szerint Észak-Maliban a szélsőségesek különösen súlyos emberijog-sértéseket követnek el.

A BT értésre adta azt is, hogy ha a tervek megfelelőek lesznek, egy újabb szavazással engedélyt is ad a beavatkozásra.