Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szívek és elmék

Szöveg: Snoj Péter |  2012. október 14. 7:11

CIMIC és PSYOPS szakmai bemutatót tartott az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ a Budapesten akkreditált katonai attaséknak. A katonadiplomaták október 10-i látogatásán a központ képességeiről és missziós tapasztalatairól számoltak be az előadók.

1595943059

A Magyar Honvédségben 2003 óta létezik mind a CIMIC-, mind a PSYOPS-képesség. A CIMIC alapvető feladata a saját egységek és a nemzetközi műveletek támogatása például olyan missziós területeken, mint Afganisztán, ahol az ISAF célkitűzéseiben alappillér a helyi lakosság szimpátiájának elnyerése. Elsődleges fontosságú megértetni, elfogadtatni a lakossággal azt is például, hogy a magyar tartományi újjáépítők (PRT) az ő javukat akarják, segítő szándékkal figyelik és mérik fel igényeiket, járulnak hozzá iskolák építéséhez.

  Ehhez hasonlóan a PSYOPS is az emberek megnyerésére koncentrál, mégpedig a média felhasználásával. A szakmai bemutatón ismertetett PSYOPS-gépjármű különlegessége abban áll, hogy nehezen elérhető, a városoktól távol eső helyekre is eljut. Jó felszereltségének köszönhetően percek alatt összeállítható egy kisebb roadshow, tévéadás, hangszórás, ami számos lehetőséget nyújt, például hírek, figyelmeztetések közzétételére.

1595943059

Koszovóban is hasonló szerepet töltenek be a CIMIC- és PSYOPS-szakemberek, akik a lakossággal és a helyi szervezetek (önkormányzat, rendőrség, tűzoltóság stb.) vezetőivel tartják a kapcsolatot. Mindkét missziós területen 2006 óta tevékenykedik a központ.

Mint elhangzott, a két képesség feladata a „Hearts & Minds", tehát a szív és a józan ész meggyőzése arról, hogy e törekvések a lakosság érdekében történnek.

A katonai attasék az elméleti előadást követően a gyakorlatban is megismerhették az említett felszereléseket, berendezéseket, amelyek közül számos darab magyar fejlesztésű és gyártmányú.

Fotó: Galovtsik Gábor