Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartós megoldásról tárgyalt Hillary Clinton Jeruzsálemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 21. 17:12

A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus olyan megoldásáról tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben, amely tartós, garantálja Izrael biztonságát, és javítja a Gázai övezetben élő palesztin lakosság életfeltételeit.

Hillary Clinton Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormány több tagjával (köztük a külügy- és a védelmi miniszterrel, valamint a nemzetbiztonsági tanácsadóval) folytatott megbeszélést Izraelben. November 21-én, szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével találkozik. A Gázai övezetet irányító Hamászt Washington terrorszervezetnek tekinti, így képviselőivel nem kíván tárgyalni.

A keddi jeruzsálemi megbeszélés tartalmáról kevés érdemi szivárgott ki. Izraeli részről az amerikai külügyminisztert tájékoztatták a gázai övezetben kialakult helyzetről, illetve azokról a lehetőségekről, amelyeket Izrael lát az erőszak fokozatos leépítésére. Hangsúlyosan említették azt a veszélyt, amelyet a palesztin rakéták jelentenek az izraeli lakosságra.

Amerikai külügyi közlés szerint Clinton a találkozón együttérzését nyilvánította ki az izraeli állampolgárok halála miatt.

Victoria Nuland külügyi szóvivő közölte: azokról az erőfeszítésekről is tárgyaltak, amelyek a feszültség és az erőszak csökkentésére irányulnak, valamint olyan eredmények elérésére, amelyek garantálják Izrael biztonságát, és javítják a gázai lakosság életfeltételeit.

Véleményt cseréltek továbbá Clinton közelgő találkozóiról a ciszjordániai Rámalláhban és Kairóban.

Egyiptom közvetítőként fontos szerepet játszik a konfliktusban érintett felek közötti, nem közvetlen tárgyalásokon.

Clinton Jeruzsálemben úgy nyilatkozott, hogy Washington kész részt venni olyan, a megbékélést célzó megállapodás keresésében, amely elfogadható Izrael és a palesztinok számára is. Hangsúlyozta, hogy a megállapodás célja hosszú távú eredmények elérése lenne, amelyek biztosítanák a regionális stabilitást, valamint megoldást nyújtanának mind a palesztinok, mind az izraeliek törvényes törekvéseire.

Netanjahu megerősítette amerikai partnerének, hogy Izrael előnyben részesítené, ha sikerülne diplomáciai úton hosszú távú megoldást találni a helyzetre. Ha azonban ez nem lehetséges, Izraelnek minden olyan lépést meg kell tennie, amelyet népének megvédése érdekében szükségesnek tart – ismételte meg a kormányfő.