Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán harcolni fog az iraki erőszak és terrorizmus ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 13. 12:15

Irán harcolni fog a szunnita iszlamisták észak-iraki hadműveletét kísérő erőszak és terrorizmus ellen – jelentette ki július 12-én, csütörtökön Teheránban Haszan Róháni államfő.

Az elnök nem részletezte, pontosan milyen lépéseket fontolgatnak. Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter előző nap már jelezte: országa kész támogatni Irak síita vezetését a terrorizmus elleni harcban.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport kedden elfoglalta Moszult, Irak második legnagyobb városát, és azóta tovább nyomul Bagdad irányában, amelytől csütörtök délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak.

„A lázadók muzulmánoknak tartják magukat, harcukat pedig szent háborúnak nevezik" – mondta Róháni televíziós beszédében, hozzátéve, hogy elítéli „a szélsőséges és terrorista csoport" által a lakosság kárára elkövetett „vad cselekedeteket".

Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsot is vezető államfő beszédében kiemelte, hogy a kormány harcolni fog az erőszak, a szélsőségesek és a terrorizmus ellen a térségben és világszerte is.

Az utóbbi években jelentősen javultak a két szomszédos, egyaránt síita vezetésű ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok.

Irak és Irán – jóllehet egy időben egymás ádáz ellenségei voltak – jó viszonyt ápol különösen azóta, hogy Irakban az amerikai katonai beavatkozást – illetve a szunnita Szaddám Huszein ezzel összefüggő bukását – követően a síita Núri al-Máliki jutott hatalomra.