Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Játék, móka, kacagás

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2014. június 13. 12:59

Június első hetében ismét kitárta kapuit a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az érdeklődő óvodás- és iskoláscsoportok előtt. Az egész héten át tartó programok között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatták a kedvükre valót.

1595973671

A rendezvényre, annak meghirdetését követően, alig két hét alatt minden hely elkelt. Az előzetes regisztráció után 47 különböző intézménytől közel 3000 ezer gyermek és pedagógus szeretett volna megismerkedni a katonák életével.

Ezen a héten minden délelőtt gyerekzsivajtól volt hangos a laktanya. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára akadt érdekes program és látnivaló, és minden korosztálynak megvolt a maga kedvence. Mint minden évben, idén is a statikus haditechnikai bemutató keltette fel leginkább az óvodások figyelmét. Az ezred alakulóterén és a haditechnikai parkban egyaránt birtokba vehették az összes kiállított eszközt. Az alsó tagozatosok körében a lézeres lövészet és a rakétaindító szimulátor, míg a felsősök és a középiskolások körében a repülőgép-szimulátor és az akadálypálya volt a legkedveltebb.

1595973671

Az ezred művelődési otthonában az éleslövészetekről készült filmek segítségével kaphattak képet a gyerekek arról, hogyan néznek ki működés közben az alakulatnál megtalálható légvédelmi rakétarendszerek. A csapatmúzeum és a makettkiállítás megtekintése után egy IGLA rakétaindító szimulátor segítségével tehették próbára célzási képességeiket az érdeklődők.

Mint minden sportfoglalkozást, a katonai testnevelést is bemelegítéssel kezdték a lelkes nebulók. Az alakulat testnevelői minden korosztály számára készültek feladatokkal. A kisebbek a játékos feladatok mellett kötélhúzásban mérhették össze erejüket, a nagyobbak pedig az akadálypályán bizonyíthatták ügyességüket. A testnevelés után gyakorló kézigránátok eldobásával tesztelhették célzóképességüket a jelentkezők, majd mindenki elsajátíthatott néhány fontosabb alaki fogást. A tisztelgést, a köszönést, a menetelést és az elköszönést minden csoport gyakorolta.

1595973672

A mozgalmas programok után ismét egy rakétaindító szimulátor segítségével semmisíthették meg a vásznon megjelenő repülőgépet a vállalkozó szellemű fiatalok. Miután minden cél megsemmisült, a repülők működésébe is bepillantást nyerhettek az ifjoncok az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája által biztosított szimulátor segítségével. Aki épp nem a pilótafülkében ült, az a különböző kézifegyvereket vehette szemügyre és foghatta kézbe.

Az ezred katonáiból megalakított bemutatócsoport különböző alaki fogásokkal kápráztatta el a közönséget. A bemutató során a lövéseket hatalmas sikolyok, a díszmenetet pedig hangos taps kísérte. Voltak olyan gyerkőcök, akik a már elsajátított ismereteiket felhasználva, tisztelegve sorakoztak fel az elhaladó katonák mellett.

1595973672

Fotók: a szerző felvételei