Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesen felszabadították Moszul keleti részét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 24. 22:49

Iraki csapatok teljesen az ellenőrzésük alá vonták Moszul keleti részét, felszámolva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosainak utolsó ellenállási pontját is a várost kettészelő Tigris folyó keleti partján – jelentette be január 23-án, hétfőn a bagdadi védelmi minisztérium honlapján.

Az iraki kormányerők és a vele szövetséges milíciák októberben, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció támogatásával indítottak offenzívát Ninive kormányzóság központja, Moszul felszabadításra, amely az utolsó nagyobb város Irakban a dzsihadisták ellenőrzése alatt. Az offenzíva elején az iraki erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni több keleti városnegyedet, de aztán a szélsőségesek kemény ellenállásába ütköztek, akik robbanószerrel megrakott autók és háztetőkön rejtőző orvlövészek százaival nehezítették az iraki hadsereg előrenyomulását.

Az elmúlt napokban a dzsihadisták a keleti városrészben az északkeleti kerületekbe szorultak vissza.

A hadműveletek következő fázisa a Tigris nyugati partján fekvő városrészre fog összpontosítani.

A harcokat nyomon követő megfigyelők szerint a nyugati városrész felszabadítása az iszlamisták uralma alól még nagyobb erőfeszítést igényel majd, és még hetekig eltarthat.