Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesen körbezárták az iraki erők Moszult

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 25. 12:07

Az iraki biztonsági erők és szövetségeseik november 23-ára, szerdára bekerítették Moszult, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet egyik utolsó fellegvárát – adta hírül az iraki hadsereg.

A város egy ideje már csak nyugat felé volt nyitva az IÁ számára, mostanra a kör bezárult nagyrészt az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, főként síitákat tömörítő félkatonai szervezet csapatainak köszönhetően.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint elfoglalták azt a főutat is, amely Moszult összeköti Tal-Afarral, amely még szintén az IÁ kezén van. Így a két „végváros" között megszakadhatott az Iszlám Állam összeköttetése, moszuli harcosai nem kaphatnak utánpótlást már nyugat felől sem. A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy még az IÁ uralja a Tal-Afarba vezető utat.

Moszulból egyébként százával menekültek ki civilek szerdán, nők, férfiak, gyermekek egyaránt. Az iraki erők kezdetben visszaparancsolták őket, mert attól tartottak, hogy öngyilkos robbantók vegyülhettek közéjük.