Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorista-ellenes akció Tuniszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 5. 19:23

Egy tunéziai rendőr és egy fegyveres csoport hét tagja vesztette életét Tuniszban egy terroristaellenes művelet során – közölte február 4-én, kedden a tunéziai belügyminisztérium. Mohamed Ali Arui, a belügyi tárca szóvivője elmondta, hogy a fegyveresek az iszlám ultrakonzervatív irányzatához, a szalafistákhoz tartoznak.

Az akciót hétfőn délután indították a hadsereg terrorelhárító egységének több száz, maszkot viselő tagjának részvételével. Az iszlamista fegyveresek Tunisz Rauíd nevű kerületében egy házban barikádozták el magukat.

A terrorelhárítók a városnegyedhez vezető utakat négy kilométeres körzetben lezárták, és a környékbeli házak tetejére mesterlövészeket állítottak.

Miután az észak-afrikai országban 2011-ben az arab tavasz idején megdöntötték Zin el-Abidin Ben Ali elnök uralmát, a konzervatív szalafisták hevesen bírálják a forradalom óta kormányon lévő vezetést, azzal vádolva őket, hogy nem elég vallásosak. Legradikálisabb csoportjukat, az Anszar as-Saríát tavaly terrorszervezetté nyilvánították a hatóságok.

Tunézia az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet afrikai szárnyának otthont adó Algéria és az utóbbi időben virágzó fegyvercsempészettel küzdő Líbia között fekszik, ami növeli a fegyveres támadások veszélyét. Szinte minden hónapban történik összecsapás a biztonsági erők és militáns csoportok között.