Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén újra nőnek a katonai kiadások a világon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 5. 20:59

Öt évnyi csökkenés után az idei évben újra nőni fognak a katonai kiadások a világon, elsősorban az ázsiai és közel-keleti fegyverkezés, valamint Oroszország újraéledő hadiköltekezése miatt – írta február 4-én, kedden kiadott mértékadó hadiipari jelentésében az IHS Jane’s tanácsadó vállalat.

A jelentés szerint 2014-ben 0,6 százalékkal 1547 milliárd dollárra fognak emelkedni a világ katonai kiadásai, amelyek 2009 óta – alapvetően a nyugati államok takarékoskodása miatt – mérsékelt csökkenést mutattak. A védelmi büdzsé emelkedése Oroszországban, Kínában, Indiában, Szaúd-Arábiában és Ománban a legjelentősebb – mondta Paul Burton, az IHS Jane’s igazgatója.

A legjelentősebb összegeket továbbra is messze az Egyesült Államok fordítja hadseregére: Washington tavaly 582 milliárd dollárt szánt védelemre. Ugyanakkor az amerikai katonai büdzsé folyamatos csökkenést mutat: 2012-ben még 664 milliárd volt, 2015-re pedig 535 milliárdra mérséklődhet a Pentagon költségvetése a jelentés szerint.

Ezzel merőben ellentétes folyamatok zajlanak Oroszországban, ahol jelentős ütemben gyorsul a fegyverkezés: Vlagyimir Putyin elnök a következő három év során 44 százalékkal tervezi növelni Moszkva katonai kiadásait. Oroszország 2013-ban 68 milliárd dollárt költött erre, ez a harmadik legnagyobb katonai büdzsé a világon.

A rangsorban második helyen álló Kína 2013-ban 139 milliárdot szánt katonai kiadásokra, és a cég szerint 2015-re Peking többet fog majd áldozni hadseregére, mint a három legnagyobb európai ország – Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – együttvéve.

Ázsiában 2009 óta folyamatosan nő a hadikiadások mértéke, elsősorban a Kína és Japán, illetve Kína és délkelet-ázsiai országok közti területi viták okozta feszültség miatt. Tokió tavaly jelentette be, hogy 11 éves csökkenés után idéntől növelni fogja védelmi kiadásait.

A jelentés szerint Ázsia védelmi kiadásainak mértéke – Kínát nem számolva – 2015-re meghaladhatja Nyugat-Európáét.

A növekvő mértékű fegyverkezés másik fő forrása a közel-keleti régió instabilitása, azon belül is elsősorban a szíriai konfliktus, amelyben közvetetten több térségbeli ország is érintett.

A katonai büdzsé növekedése a Közel-Keleten Szaúd-Arábia és Omán esetében a legjelentősebb, ezen két ország 2011 óta harmadával növelte kiadásait. A Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint egyébként Szaúd-Arábiában a legnagyobb egyébként a védelmi költségvetés GDP-hez viszonyított aránya a világon (8,9 százalék).

Címkékhadiipar