Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terroristák gyilkoltak a nigériai állami olajtársaság hajóján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 4. 8:18

Ismeretlen fegyveresek támadtak az NNPC nigériai állami olajtársaság egyik hajójára a Niger folyó deltájában, hat embert megöltek – közölte a nyugat-afrikai ország hadserege június 2-án, csütörtökön.

„A szándékos támadás során két katona meghalt, egy megsebesült, egy eltűnt, illetve a lakóhajó négy polgári alkalmazottját kivégezték" – derül ki a hadsereg közleményéből.

Mindez szerdán történt Warriban, ahol fegyveresek az elmúlt hetekben többször is megtámadtak olajvezetékeket.

Muhammadu Buhari nigériai államfő a támadás után az utolsó pillanatban mondta le a térségbe tervezett látogatását.

A Joint Niger Delta Liberation Force nevű fegyveres csoport csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy bármilyen típusú repülőgép lelövésére alkalmas, hat rakétával tesztet hajtanak végre a térségben. „Műveletünk három napja alatt egyetlen repülőgépnek sem szabad elhagynia az országot, mivel függetlenül attól, milyen kicsi, vagy nagy a (rakéták) célba vehetik" – derül ki a csoport közleményéből.

Május elején pedig egy addig ismeretlen felkelő csoport támadt a Chevron amerikai és a Royal Dutch Shell olajipari vállalatok olajvezetékeire. A Niger Delta Avengers nevű terrorszervezet vállalta magára a támadásokat.

A nigériai kormány harcot hirdetett a Niger folyó deltájának terroristái ellen. Nigéria az afrikai kontinens legnagyobb olajtermelő országának számít.