Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terroristák megtámadtak egy szállodát Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 21. 11:18

Iszlamista terroristák megtámadtak Szomália fővárosában egy szállodát február 20-án, pénteken. Az áldozatok számáról igen ellentmondásosak a hírek: egyes források kettő, mások legalább tizenegy halottról szólnak, az viszont egybehangzó, hogy megsebesült a szomáliai kormány több tagja.

A szálloda Mogadishu központjában van. A támadáskor kormánytagokon kívül parlamenti képviselők is voltak a hotelben. A politikusok közül megsebesült az ország miniszterelnök-helyettese és közlekedési minisztere. Előbbivel mentő száguldott kórházba, utóbbi állapotáról nincs bővebb információ.

A Reuters brit hírügynökség tíz halottról adott hírt, és értesülései szerint az egyik áldozat parlamenti képviselő volt. A rendőrség beszámolója alapján a támadás öngyilkos autórobbantással kezdődött, majd egy másik öngyilkos merénylő bement a szállodába, s ott robbantotta fel magát.

Az al-Shabaab iszlamista szervezet rádióállomása révén tudatta, hogy emberei követték el a terrortettet.

A szervezet súlyos veszteségeket szenvedett el tavaly, de folytatja akcióit a szomáliai kormány ellen, mert szeretné szigorúan az iszlám előírásai alapján működő országgá merevíteni Szomáliát. A szervezet terrortetteket követ el Kelet-Afrika más országaiban is, köztük Kenyában.

Az al-Shabaab uralta 2007 és 2011 között Szomália jelentős részét, egyebek közt a főváros területének jelentős hányadát, de harcosait idővel kiűzték Mogadishuból és Szomália más nagyvárosaiból az Afrikai Unió katonái.