Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorizmus vádjával vettek őrizetbe német állampolgárokat Bulgáriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 21. 15:34

Bulgáriában őrizetbe vettek öt, terrorizmussal gyanúsított német állampolgárt – jelentette a DANSZ bolgár belbiztonsági ügynökség.

Négyüket kiutasították az országból, miután a DANSZ veszélyesnek ítélte jelenlétüket az ország nemzetbiztonsága szempontjából. Az ötödik, fiatalkorú német állampolgár a bolgár szociális ellátórendszer gondozásába került, amíg át nem adhatják őt Németországban élő családjának.

„A DANSZ munkatársai április 12-én a rendőrséggel együttműködve őrizetbe vettek öt német állampolgárt, köztük egy kiskorút a Bukarest-Isztambul között közlekedő vonaton, Kapitan Andrejevo bolgár-török határátkelőhelyen. Alapos a gyanú, hogy az érintetteknek közük van egy terrorszervezethez, viselkedésükben pedig a külföldi terrorista harcosokra jellemző radikalizálódás jeleit lehetett felfedezni" – írták a közleményben, anélkül, hogy megnevezték volna a szóban forgó terrorszervezetet.

A bolgár hírszerzés adatai szerint az őrizetbe vett személyek egy Szíriában és Irakban is tevékenykedő terrorszervezet támogatói. Szíriába akartak eljutni, hogy csatlakozhassanak az iszlamistákhoz. Korábban a német hatóságok megtiltották nekik, hogy elhagyják Németország területét.

Bulgária tavaly 22, terrorizmussal gyanúsított külföldit utasított ki az országból. Az elmúlt években több ezren utaztak Nyugat-Európából Törökországon keresztül Szíriába, hogy csatlakozhassanak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.