Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cseh szenátus elnökével találkozott a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. április 21. 14:27

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta Milan Štěch urat, a cseh parlament szenátusának elnökét és delegációját április 21-én, pénteken, Budapesten.

1596030693

A honvédelmi miniszter a tárgyalás során hangsúlyozta, hogy a védelmi együttműködés területén Csehország hazánk egyik fontos stratégiai partnere. A V4-országok példás együttműködése és a kétoldalú kapcsolatok keretében fontos erősíteni a partnerségi kapcsolatokat is, hiszen a közép-európai térségben hasonló kihívásokkal nézünk szembe. Tény, hogy a migrációs válság kapcsán elsőként a visegrádi országokra számíthattunk, időközben ehhez az összefogáshoz csatlakozott Ausztria is.

A tömeges illegális migráció elleni fellépésben a Cseh Köztársaság a kezdetektől fogva támogatta a magyar kormány lépéseit és kiállt Magyarország ez irányú politikája mellett. Dr. Simicskó István a megbeszélésen hozzátette, hogy „nagyra értékeljük a Csehország által nyújtott segítséget a déli határvédelemben, és fontos, hogy közösen lépjünk fel Európa külső határai, ezzel együtt hazánk védelme érdekében, hiszen garantálnunk kell állampolgáraink biztonságát."

1596030693

Az egyeztetésen a felek többek között a Magyar Honvédség migráció elleni határvédelemben történő részvételéről, az európai közös haderő felállításának koncepcionális elképzeléseiről, a magyar toborzási és tartalékos rendszerről, valamint a magyar haderő modernizációjáról, illetve a hadiipar területén belüli együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak egymással.

A cseh fél a megbeszélés során elmondta, hogy nagyra értékeli a két ország közötti katonai kapcsolatokat, amelyek hagyományosan jók és eredményesek. A felek elkötelezettek és egyetértettek a szoros magyar−cseh kétoldalú együttműködés további folytatásában és fejlesztésében.

1596030694

Fotó: Dévényi Veronika