Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadás Párizs központjában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 21. 9:04

Lövöldözés volt április 20-án, csütörtök este Párizs központjában. Egy rendőr életét vesztette, egy másik megsebesült, egy támadót agyonlőttek. Elfogatóparancsot adtak ki a francia hatóságok csütörtök éjjel az este Párizsban elkövetett lövöldözés második gyanúsítottja ellen – jelentette a Reuters brit hírügynökség.

1596030688

A súlyos incidens 21 óra körül történt a francia főváros egyik kiemelt pontján, a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében, három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt, ami miatt az országban továbbra is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben.
A környéket lezárták. Az autósokat felszólították, hogy kerüljék el a Diadalív környékét, és engedelmeskedjenek a rendőrök utasításainak. Egy közeli étterem vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: rövid lövöldözést halott, de sok lövés dördült, a vendégeket pedig az alagsorba menekítették.

Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta: a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a BFM TV hírtelevíziót, hogy az elkövető kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt. Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.
Az egyik sebesült rendőr később belehalt sérüléseibe. Brandet is azt mondta, hogy a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani.

1596030688

Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amely szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

* * *

A csütörtök esti párizsi lövöldözés körülményei terrortámadásra utalnak – nyilatkozta csütörtökön késő este Francois Hollande francia államfő. Az elnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők „maximálisan éberek" lesznek, különös tekintettel az elnökválasztás e hét végi első fordulójára. Az államfő tudatta: péntek reggel összeül a biztonsági kabinet.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint Francois Fillon, a jobbközép jelöltje a lövöldözés után bejelentette: lemondják pénteki kampányrendezvényeiket. Fillon a kampány felfüggesztésére szólított fel.

1596030688



* * *

A leghatározottabban elítéli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a párizsi támadást, amelynek során egy rendőr életét vesztette, több pedig súlyosan megsérült – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium péntekre virradó éjszaka az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák: aki rendőrökre támad, egyértelműen az ország destabilizálására törekszik, félelmet és bizonytalanságot akar kelteni.
Akármi is az elkövető indítéka, cselekedete elfogadhatatlan, mindent meg kell tenni az ilyen támadások megelőzése érdekében. Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására. „Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk" – olvasható a közleményben.

* * *

Azonosították azt a férfit, aki lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt – jelentette be péntek hajnalban az ügyészség.

Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

A rendőrség az éjszaka folyamán Párizs egyik keleti elővárosában tartott házkutatást egy lakásban, amely a hatóságok feltételezése szerint összefüggésben állhat a történtekkel. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum tanúsága szerint a 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. Cheurfi már volt büntetve. A Le Parisien című lap szerint azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

1596030689

Fotó: AFP, AP, EPA és Getty Images