Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelés közben felrobbant egy amerikai hiperszonikus fegyver

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 26. 18:43

Nem sokkal az Alaszkából történt felbocsátása után felrobbant egy tesztelés alatt álló amerikai hiperszonikus fegyver – közölte augusztus 25-én, hétfőn a Pentagon.

A kísérleti harci rakéta visszahullott a Kodiak szigeti kilövő létesítmény területére. A balesetnek nincsenek sérültjei.

A Lockheed Martin tulajdonában lévő washingtoni Sandia Nemzeti Laboratóriumok és az amerikai hadsereg által tesztelt fegyver fejlesztése része az úgynevezett „hagyományos azonnali globális csapás" (Conventional Prompt Global Strike, CPGS) technológiája kidolgozásának, amelynek lényege, hogy a Föld bármely pontjára egy órán belül csapást lehessen mérni a koordináták és a szükséges engedély beszerzését követően.

A baleset után az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) közös vizsgálatot indított.

Időközben kiderült, hogy nem magától robbant fel hétfőn az amerikai hiperszonikus kísérleti rakéta Alaszkában, hanem irányítói döntöttek a megsemmisítése mellett biztonsági megfontolásból, mert meghibásodott. 

A hangsebességnél ötször gyorsabb rakétában irányítói rögvest a fellövés után észleltek hibát, ezért úgy döntöttek, azonnal megsemmisítik, nehogy kárt tegyen lakott területen.

A rakéta mindössze négy másodpercet repült a felrobbantásáig, majd darabjai visszahullottak a Kodiak szigeti kilövő létesítmény területére.

Az új fegyverrel az amerikai haderő azt akarja elérni, hogy – sikeres kifejlesztés, majd a megfelelő helyszínekre való telepítés után – egy órán belül csapást lehessen mérni a Föld bármely pontjára.

Nem ez volt a rakétatípus első próbarepülése: 2011 novemberében sikerrel repült egy modellje Hawaiiról a Marshall-szigetek egyik korallzátonyára, amely négyezer kilométeres táv.

A hétfőn felrobbantott példánynak Alaszkából kellett volna ugyancsak a Kwajallein atollra repülnie.

Hogy mi okozta a hibát, még nem tudni, az amerikai hadsereg, a haditengerészet és a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) közös vizsgálatot indított.

Maureen Schumann, a védelmi minisztérium szóvivője szerint a hétfői kudarc nem fogja jelentősen visszavetni a fejlesztési programot.