Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb fényes győzelem

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 26. 19:47

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Ismét a világháboru szelét érezzük. Hir van arról, hogy monarchia és Japán között is megszünt a diplomáciai érintkezés, (…) Ázsia és Amerika egyaránt készülődik a tengeren való mérkőzésre, a világháborura." – írja címlapon a Népszava.

A lapban olvashatunk egy újabb fényes győzelemről: a galíciai és bukovinai határon a Monarchia serege megverte az oroszokat. „Több mint ezer katonát fogságba vetettek és nagyon sok fegyvert vettek el az oroszoktól. A csatatéren százával hevernek az orosz katonák holttestei."

Namur elesett; A kraszniki csatában 3000 orosz hadifoglyot ejtettünk és 20 ágyút zsákmányoltunk; Monarchia szakítása Japánnal; Törökország hadi készülődései; 3500 hadifogoly Esztergomban – foglalja össze az előző nap történéseit címlapján a Pesti Hírlap.


„Minden figyelmet az orosz-osztrák-magyar harctér érdemel meg most. Csapataink sikeresen vonulnak előre Oroszországban"
– adja hírül a Pesti Napló. „Még a mult hét végén orosz katonaság mert alkalmatlankodni, de Szokalnál, Kamionkánál, Brodynál és más határszéli helyeken megvervén őket, magunk számára tettük tisztává az északi vonulási utat."

A lap hozzáteszi, hogy a Monarchia seregei két fővonalban haladnak észak felé. A keleti szárny a németekkel együtt bevonult Orosz-Lengyelországba. „Az orosz hadjárat tulajdonképpen most kezdődik meg és teljes erőnkkel tisztitjuk a lengyel földön át az Oroszország belsejébe vivő utat. Elesetteknek százai, foglyoknak ezrei, zsákmányolt áruk, gépfegyverek, puskák és zászlók az ellenségnek mindennemű veszteségei és a mi kezünkre jutott győzelmi trófeumok jelzik, hogy a tulajdonképpeni komoly orosz hadjárat megkezdődött."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595977564
Címkéklapszemle