Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz terroristával végzett az egyiptomi hadsereg a turisták elleni múlt heti véletlen légitámadás helyszínén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 23. 19:57

Tíz terroristával végeztek az egyiptomi biztonsági erők az el-Baharíja oázisnál, azon a környéken, ahol a múlt héten véletlenül nyolc mexikói turista és négy egyiptomi halálát okozta egy tévedésből végrehajtott hadművelet – jelentette szeptember 22-én, kedden az egyiptomi sajtó.

Mohamed Szamírnak, a hadsereg szóvivőjének közleménye szerint a fegyveresek civil és külföldi célpontok elleni merényletek végrehajtását tervezték a csütörtökön kezdődő négynapos íd al-adha, az iszlám áldozati ünnep alatt.

A dandártábornok Facebook-oldalán közölt jelentés szerint a terroristák rejtekhelye ellen pontos hírszerzési értesülések alapján végrehajtott hétfői akcióban elfogták a fegyveresek egyik megsebesült társát, és megsemmisítettek három dzsipet, valamint egy fegyverekkel és robbanószerkezetekkel teli raktárt.
A fővárostól 260 kilométerre délnyugatra fekvő sivatagi régióban véletlenül turisták ellen végrehajtott múlt heti légitámadás körülményei egyelőre nem tisztázottak, a hatóságok továbbra is vizsgálják az ügyet.
A belügyi, illetve az idegenforgalmi tárca közleményei szerint a konvoj engedélyek nélkül egy tiltott övezetbe hajtott be, ahol a hadsereg éppen terrorellenes hadműveleteket hajtott végre.

Sajtóforrások szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi ágának fegyvereseit üldözték, akik röviddel azelőtt elhurcoltak és kivégeztek egy általuk kémkedéssel vádolt helyi lakost.
Az utazási iroda és a túlélők viszont azt állítják, hogy a csoport az illetékes szervekkel való egyeztetés után kelt útra, ráadásul az idegenrendészet egyik tagja is részt vett a túrán. Több ellenőrzőponton is áthaladtak, anélkül, hogy bárki feltartóztatta vagy figyelmeztette volna őket a veszélyre.

Elmondásuk szerint a támadás alatt éppen ebédszünetet tartottak a főútról letérve, egy olyan helyen, ahol turistacsoportok gyakran tartanak pihenőt.
Az egyik túlélő a mexikói sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy három órán belül körülbelül öt légitámadás érte őket.