Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a kármentesítés Székesfehérváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. szeptember 23. 18:54

Befejeződött a székesfehérvári Alba Regia laktanya területén feltárt szénhidrogén szennyezettség kármentesítése. A HM Védelemgazdasági Hivatal 199,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a projektre, ami a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül valósult meg.

1596001014

A több mint 50 éve katonai létesítményként működő területen a hadsereg saját járműveinek, gépeinek kiszolgálására szimplafalú földalatti tartályokból álló üzemanyagbázis létesült. Az üzemanyagtároló tartályok korróziója és kilyukadása azt eredményezte, hogy a talaj és a talajvíz szénhidrogénnel szennyeződött.

A szennyezés felszámolására 2011-ben a Honvédelmi Minisztérium pályázatot nyújtott be, a Környezet és Energia Operatív Programon belül a „Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése" pályázati konstrukcióban. A pályázat pozitív eredménnyel zárult és a projekt Támogatási Szerződésének aláírását 2011 októberben tartották.

1596001014

A kármentesítés 2013 tavaszától 2015 nyaráig tartott, ennek eredményeként mind a talajt, mind pedig a talajvizet megtisztították.

(A projektról további részletek a cikk alatt csatolt sajtóközleményben olvashatók.)