Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhatan haltak meg egy pokolgépes merényletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 9. 19:13

Pokolgépes merényletben életét vesztette 16 ember és 27 megsebesült február 8-án, pénteken Pakisztánban, egy olyan térségben, amelyről a hatóságok azt állították, hogy megtisztították a tálib fegyveresektől.

„Az áldozatok többsége a pénteki imáról jött" – közölte egy helyi kormányzati tisztségviselő.

A robbanás egy üzlet mellett történt Kalajában, a részleges autonómiát élvező Orakzai térség székhelyén, pastuk lakta övezetben, amely a hegyeken át húzódik a pakisztáni-afgán határ mentén.

Helyi polgári és katonai tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy a támadás nyomán lőtték a tálib harcosok rejtekhelyeit, s ezekben az akciókban kilencen meghaltak.

A biztonsági erők 2010 májusában nagyszabású katonai offenzívát indítottak Orakzaiban, hogy kiszorítsák azokat a felkelőket, akik a szomszédos Dél-Vazirisztánban zajló katonai művelet elől menekültek. Orakzait korábban a pakisztáni tálib vezér, Hakimulla Mehszúd bázisának tekintették.

A pakisztáni katonaság azt állítja, hogy 2010 óta tálib fegyveresek százait ölték meg, s hogy a területet ellenőrzésük alatt tartják. Ennek ellenére a felkelők számos pokolgépes merényletet és fegyveres támadást hajtottak végre.

Az afgán határ mentén lévő tálib búvóhelyek megtisztítását döntő fontosságúnak tekintik abból a szempontból, hogy stabilitás és béke lesz-e Afganisztánban, különösen az amerikaiak vezette katonai fellépés tervezett 2014-es befejezése után.