Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezer fős katonai jelenlétet tervez Washington Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 15:51

Az amerikai vezetés azt mérlegeli, hogy a nemzetközi katonai misszió ez év végi lejártát követően két évig az Egyesült Államok még mintegy 10 ezer fős katonai jelenlétet tart fenn Afganisztánban – írták január 22-én, szerdán amerikai napilapok.

A The Wall Street Journal (WSJ) és a The New York Times is úgy tudja, hogy ezt a létszámot és időtartamot tartalmazza az a javaslat, amelyet az afganisztáni nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka, Joseph Dunford tábornok a múlt héten ismertetett a Fehér Házban.

A kommentátorok szerint nem elsősorban a tervezett misszió létszáma, inkább az időtartama meglepő, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok tíz évre, 2024-ig szóló kétoldalú biztonság megállapodást tervez aláírni Afganisztánnal.

A WSJ cikke szerint a kétéves küldetés elegendő időt biztosítana arra, hogy az amerikaiak segítsék az afgán hadsereg kiképzését és műveleti felkészítését, ugyanakkor Barack Obama elnöknek is lehetőséget adna arra, hogy 2017-ben úgy távozzék posztjáról, hogy elmondhatja, véget vetett a leghosszabb amerikai háborúnak.

A harcoló nemzetközi erők korábbi bejelentés szerint ez év végéig fokozatosan vonulnak ki Afganisztánból.

A szerdai lapértesülések szerint a 10 ezer amerikai katona mellé más NATO-tagországok összesen további 2-3 ezer főt küldenének, így az összlétszám elérné azt a 12 ezer főt, amelyet az amerikai védelmi tárca már egy évvel ezelőtt nyilatkozataiban is emlegetett.

Az amerikai tervek végrehajtásának feltétele, hogy Hamid Karzai afgán elnök aláírja a kétoldalú biztonsági megállapodást.