Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tízezreket evakuáltak Szalonikiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 13. 12:45

Mintegy 70 ezer embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát a második legnagyobb görög város, Szaloniki egyik nyugati negyedében február 12-én, vasárnap délelőtt egy második világháborús bomba miatt. Délutánra elhárult a veszély, az emberek visszaköltözhettek otthonukba.

Az evakuálási művelet helyi idő szerint vasárnap reggel hét órakor kezdődött a még múlt héten talált robbanószerkezet 1,9 kilométeres sugarú körzetében, elsősorban a Kordelio nevű városrészben. Többen saját autójukkal távoztak, míg másokat autóbuszokkal szállítottak el az észak-görögországi kikötőváros más részén lévő iskolákba és sportcsarnokokba. A görög média azonban arról is beszámolt, hogy sokan nem voltak hajlandók elhagyni az evakuálási rendelet által érintett övezetet, ahol többek között Szaloniki kikötője és teherpályaudvara is található. Ez volt Görögországban békeidőben a legtömegesebb evakuálási művelet.

A tűzszerészeknek már délelőtt sikerült a bomba gyújtószerkezetét eltávolítaniuk, ám a robbanásveszély csak azután múlt el Szalonikiben teljesen, hogy elszállították a szerkezetet egy 60 kilométerre lévő lőtérre, ahol majd véglegesen hatástalanítják. A bombát először negyedtonnásra becsülték, ám a tömege csak feleennyinek bizonyult.

A hatóságok a bomba elszállítását követően újranyitották a nyugat-szaloniki utakat és a korábban lezárt városrészt is, így az érintett lakosok megkezdhették a visszatérést otthonukba.

A robbanószerkezetet a múlt héten találták egy benzinkútnál végzett földmunka során mintegy öt méterre a felszín alatt.

Médiajelentések szerint a bombát a brit légierő dobta le 1943-ban a város pályaudvarát és kikötőjét célba vevő légitámadás során, amelyben több száz helyi lakos vesztette életét. A hadsereg nem erősítette meg az információkat.

A náci Németország 1941-től 1944 októberéig tartotta megszállás alatt Görögországot.