Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több katonával végeztek az al-Kaida fegyveresei Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 16. 15:11

Legkevesebb három katona életét vesztette, és további öten megsebesültek Jemen déli részén egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó fegyveresek által elkövetett merényletben – közölte október 15-én, kedden a jemeni belügyminisztérium egyik tisztségviselője.

A hivatalnok elmondta, hogy a biztonsági erők egyenruháját viselő fegyveresek tüzet nyitottak a jemeni különleges erők al-Hota városában fekvő támaszpontja bejárati kapujánál őrködő katonákra. A két támadó néhány perccel később motorbiciklivel elmenekült a helyszínről, miután a biztonsági erők viszonozták a tüzet.

Szeptember végén az al-Kaida jemeni szervezetének katonaruhába öltözött tagjai több órára elfoglaltak egy kulcsfontosságú katonai bázist az ország délkeleti részén, Mukalla kikötővárosánál. Az akcióban legkevesebb három katona vesztette életét, és mintegy hatan megsebesültek. A támadás célja az volt, hogy megsemmisítsenek egy amerikai műveleti központot, ahonnan pilóta nélküli harci repülőgépeket irányítottak.

Jemen az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik legaktívabb szervezetével, az Arab Félsziget Al-Kaidája (AQAP) nevű csoporttal küzd, amely több merényletet kísérelt meg amerikai célpontok ellen, beleértve utasszállító repülőgépeket is.

Előző hónapban az Egyesült Államok és más nyugati országok átmenetileg bezárták egyes nagykövetségeiket a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában, mivel az amerikai hírszerzés az AQAP küszöbön álló merényletéről kapott információkat.

Jement fontos hajózási útvonalak szegélyezik, emellett az Egyesült Államok az al-Kaida ellen vívott háborújának elsődleges helyszíneként tekint rá, s számos pilóta nélküli repülőgépet vetettek már be a területen aktív szélsőségesek ellen.