Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 140 ezren menekültek el a belharcok miatt az iraki el-Anbár tartományból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 25. 14:39

Több mint 140 ezren menekültek el eddig a hetek óta tartó belharcok miatt a nyugat-iraki el-Anbár tartományból, s Irakban a 2006 és 2008 között dúló felekezeti háború óta nem volt ilyen magas az otthonukat elhagyni kényszerülők száma – közölte január 24-én, pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Az ENSZ-hivatal kiemelte, hogy csupán a múlt héten több mint 65 ezren menekültek el a térségből. A legtöbben a fővárosba, Bagdadba és az el-Anbár tartományhoz közeli területekre igyekeztek, néhányan pedig az ország északi részén fekvő kurd tartományokba kényszerültek.

Peter Kessler, az UNHCR egyik szóvivője szerint sok civil nincs abban a helyzetben, hogy elhagyhassa a válságterületeket, ahol szűkösek az élelmiszer- és az üzemanyag-tartalékok. A főbiztosság az adatok megállapításakor az iraki kormány becsléseit vette alapul.

El-Anbár tartomány fővárosának, Ramádinak egyes részeit, valamint a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Fallúdzsa városát hetek óta ellenőrzésük alatt tartják iszlamista felkelők, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet. Az iraki hadsereg szerdán légicsapásokat mért a területre.

Az erőszakot az váltotta ki, hogy a Núri al-Máliki vezette, síita többségű kormányzat 2013 decemberének végén felszámolta a kormánnyal elégedetlen szunnita tiltakozók egyik táborát.