Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 220 hölgy tanulhat az orosz katonai iskolákban

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2015. március 20. 16:15

Az orosz védelmi miniszterhelyettes, Tatyjana Sevcova beszélt arról, hogy 223 hölgyet terveznek felvenni a haditengerészeti-, a katonai egészségügyi- és a híradó akadémia induló évfolyamaira. „Napjainkban a védelmi minisztériumhoz tartozó középiskolákban 14 szakon mintegy 700 női hallgató folytatja tanulmányait”, – mondta Sevcova.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/tobb-mint-200-holgy-tanulhat-az-orosz-katonai-iskolakban/
1595989858

A védelmi miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a hölgyjelentkezők száma a katonai felsőfokú képzésekre többszöröse a rendelkezésre álló helyeknek.
A középfokú képzéssel kapcsolatban Sevcova emlékeztetett arra, hogy a 2008 óta Moszkvában, a védelmi minisztérium alárendeltségében működő középiskolai katonai kollégium már több éve az első 100 moszkvai, és a legjobb 500 oroszországi tanintézmény közé tartozik. A hallgatók három idegen nyelv tanulása mellett különös gondot fordítanak a testnevelésre, aminek órarendjében az úszás, vívás, lovaglás mellett a korcsolyázás is szerepel.

„Azok a fiatal lányok, akik most teszik meg az első lépést a katonai oktatás terén, tíz év múlva kerülhetnek a hadsereg állományába, ahol a későbbiekben fontos, felelősségteljes beosztásokat tölthetnek be. A mi feladatunk, hogy tisztességesen felkészítsük a jelölteket hadseregünk számára", – mondta Sevcova.

Jelenleg a kollégium keretein belül 728 hallgató folytatja tanulmányait, akik közül sokan az ország távoli részeiből érkeztek, többen csonka családokból illetve nagycsaládokból. Vannak köztük olyan lányok, akiknek katona hozzátartozója szolgálat közben vagy harci cselekmények során vesztette életét. Az orosz hadseregben 35 ezer nő teljesít szolgálatot, közülük 2 600 tiszt. Parancsnoki pozícióban 72 katonahölgy található.