Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 700 tiltakozó katonát bocsátottak el Bolíviában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 26. 17:55

Bolívia katonai vezetői utasítást adtak helyi idő szerint április 24-én, csütörtökön 702 katona nyugállományba helyezésére „zendülés” miatt: az elküldött, többségükben ajmara és kecsua indián tiszthelyettesek a faji megkülönböztetés ellen tiltakoztak, amelynek állítólag az áldozatai. A védelmi vezetők tagadják a diszkriminációt.

A hadsereg, a haditengerészet és a légierő által közösen kiadott közleményben úgy fogalmaztak: az érintett katonák „zendülést, lázadást szítottak, politikai akciókat hajtottak végre, és támadást intéztek a fegyveres erők becsülete ellen".

Az eddig példátlan katonai tiltakozó akciót kedden kezdte mintegy ötszáz tiszthelyettes és őrmester, aki terepszínű uniformisban átvonult a fővároson, La Pazon. Csütörtökre a számuk mintegy ezerre – más forrás szerint kétezerre – nőtt, s velük tartott néhány feleség és ajmara törzsi vezető is, támogatva követeléseiket.

A tüntetők azt nehezményezik egyebek közt, hogy őslakos tiszthelyetteseknek nemigen van lehetőségük a tisztek sorába emelkedni, s olyan változásokat követelnek, amelyek révén elvégezhetik a hivatásos tiszti pályához szükséges tanulmányokat. Követelik a tiltakozó mozgalom négy, hétfőn menesztett vezetőjének szabadon bocsátását, továbbá a tisztekéhez hasonló színvonalú orvosi ellátást.

„Nem a kormány ellen vagyunk, hanem a hadseregben uralkodó kapitalista, neoliberális és gyarmati rendszer ellen" – mondta az egyik tiszthelyettes-szövetség vezetője, aki előzőleg felhívott a demonstrációkra. Evo Morales elnök egyébként maga is ajmara, s az első államfő Bolíviában, aki az indián többségből került ki.