Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint egymillió gyerek oktatását tette lehetetlenné a Boko Haram

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 24. 22:53

Egy év alatt mintegy kétezer iskola kényszerült bezárni Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben a Boko Haram miatt. A szélsőséges szervezet neve azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás bűn”.

A Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet támadásai több mint egymillió gyereket tartanak távol az iskolai oktatástól Északkelet-Nigériában és a környező államokban, amitől megnő a valószínűsége, hogy zaklathatják, elrabolhatják vagy besorozhatják őket a fegyveres csoportok – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A világszervezet ügynöksége szerint a konfliktus miatt az elmúlt, valamivel több mint egy év alatt mintegy kétezer iskola kényszerült bezárni Nigériában, Kamerunban, Csádban és Nigerben. Némelyik iskola már több mint egy éve nem üzemel, mert a Boko Haram fegyveresei kifosztották vagy felgyújtották őket.

A szervezet neve értelemszerű fordításban azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás bűn".

A rossz közbiztonsági állapotok az UNICEF szerint visszatartják a tanárokat is, hogy visszatérjenek az osztálytermekbe. Azokban az iskolákban pedig, ahol újraindult az oktatás, túlzsúfoltak az osztálytermek.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozását hirdető Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket sikerült elfoglalnia három északkelet-nigériai szövetségi államban, s támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is.

Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadseregnek sikerült visszaszorítania a lázadókat, emiatt a frakciókra töredezett csoport az utóbbi időben a gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intéz terrortámadásokat.

Felkelésük 2009-es kezdete óta a Boko Harammal folytatott harcok 20 ezer ember életét követelték, a menekültek száma több mint 2,6 millió, közülük mintegy 2,2 millió a nigériai.