Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint ezer újabb katonát rúgtak ki Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 1. 13:47

Több mint ezer újabb katonát menesztettek a török biztonsági erőktől, köztük az ország államfőjének egykori tanácsadóját is a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő megtorlás keretében – tájékoztatott július 31-én, vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség a hivatalos közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy mintegy 3 ezer felfüggesztett bíró és jogász magánvagyonát elkobozták.

Recep Tayyip Erdogan elnök már szombat este, az a Haber televíziós csatornának adott interjújában bejelentette az 1389 katonát érintő újabb intézkedést. A török kormány azt veti a szemükre, hogy kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokkal, akit Erdogan a július 15-i puccskísérlet felelősének tart.

A török kormány már szerdán csaknem 1700 katona, köztük számos tábornok leszereléséről, valamint hírügynökségek, újságok, weblapok, tévé- és rádióállomások tucatjainak betiltásáról döntött.

A török elnök a szombat esti interjújában azt is bejelentette, hogy a hadsereg parancsnokai a jövőben a védelmi minisztérium alá tartoznak majd, a katonai akadémiákat pedig bezárják, amelyeket egy egyetemmel helyettesítenek. Erdogan ezenkívül azt akarja elérni, hogy a nemzeti titkosszolgálat és a vezérkar főnöke is közvetlenül az államfőnek jelentsen a miniszterelnök helyett. Ehhez alkotmánymódosításra lesz szükség, ami csak ellenzéki támogatással fog menni. A változtatás beleillik Erdogan terveibe, hogy egy alkotmányreformmal erős elnöki végrehajtó hatalmat építsen ki magának.

A török elnök bejelentette továbbá, hogy a félkatonai csendőrség létszámát csökkenteni fogják, de hatékonyabb lesz a működése és jobban fel lesz fegyverezve. Ezt az egységet rendszeresen bevonják a kurd lázadók ellen az ország délkeleti részén folytatott harcokba.

A július 15-i puccskísérlet miatt több mint 18 ezer embert vettek már őrizetbe Törökországban. A megtorlás elbocsájtás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

Az Anadolu vasárnap jelentette, hogy mintegy 3 ezer felfüggesztett bíró és jogász magánvagyonát elkobozták. Az igazságügyi dolgozókat szintén a Gülennel való kapcsolattal vádolják. A török állami hírügynökség jelentése szerint elsősorban az érintettek ingatlanjaira és bankszámláira tették rá a kezüket a hatóságok, miután az ügyészség erre vonatkozó kérelmének helyt adott egy ankarai bíróság.