Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint négyezren haltak meg erőszakos támadásokban az év eleje óta Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 29. 17:13

Több mint négyezren vesztették életüket merényletekben az év eleje óta Irakban, május 28-án, szerdán legkevesebb huszonketten estek erőszakos támadások áldozatául, több tucatnyian pedig megsebesültek – közölték helyi egészségügyi és biztonsági források.

A merényletek szerdán Bagdad környékére és az ország északi, valamint nyugati részére koncentrálódtak.

A főváros északi részén egy autóba rejtett pokolgép legkevesebb nyolc ember életét oltotta ki, és negyvenkilenc személyt megsebesített – közölte az iraki belügyminisztérium szóvivője. Ezen kívül Bagdad környéki támadásokban hárman vesztették életüket, és további hárman vesztek oda különböző merényletekben az északi Kirkuk és Ninive tartományokban.

Észak-Irakban tizenegy robbantásos merényletben öten haltak meg szerdán, köztük egy család négy tagja Tuz Kurmatu településen, amikor a főként kurdok és arabok lakta városban robbanás rázta meg a türkmén közösségi házat. Tuz Kurmatu térségét mind az iraki kurdok autonóm tartománya, mind a központi kormány magáénak követeli.

A január óta iszlamista felkelők uralta, Bagdadtól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa városában hárman haltak meg pokolgépes robbantásban.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet kedden azzal vádolta az iraki kormányt, hogy robbanóanyagokkal töltött hordókkal bombázott a térségben található lakónegyedeket.

Irakban az év eleje óta naponta átlagosan huszonheten halnak meg erőszakos cselekmények miatt, erre 2008 óta nem volt példa.

A hatóságok úgy vélik, hogy ennek oka a szomszédos Szíriában zajló, és a lakosságot szintén megosztó polgárháború.

Szakértők és diplomaták ellenben úgy gondolják, hogy az erőszakcselekmények számát jelentősen növeli a kisebbségben lévő szunnita lakosság elégedetlensége.