Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az elhunyt bajtársaik tiszteletére repültek

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. május 29. 16:40

A levegőből tisztelegtek a második világháborúban hősi halált halt magyar vadászpilóták emléke előtt a repülés szerelmesei. Ez az egyetlen ilyen rendezvény Magyarországon, az idei Puma−Dongó Emlék Csillagtúra útvonalát harminc gép teljesítette.

1595972770

A felszállás előtt eligazítást Körömi „Csücsör" József alezredes tartotta

Második világháborús vadászpilóták részvételével zajlott a 9. Puma−Dongó Emlék Csillagtúra május 24-én a jakabszállási repülőtéren. A legendás 101. „Puma"-század két egykori vadászpilótája, Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy annak ellenére remekül érezték magukat ifjú kollégáik társaságában, hogy a gépek felszállását már évtizedek óta csak a beton széléről kísérhetik figyelemmel.

Az emléktúra résztvevőit Kálló Sándor őrnagy, a „Puma"-század parancsnoka köszöntötte. A megnyitó után következett a felszállásra történő felkészülés. Az ilyenkor kötelező eligazításon Körömi „Csücsör" József alezredes, a HungaroControl munkatársa külön felhívta a figyelmet a repülési tervben rögzített időpontok feszes tartására. A harminc gép ugyanis leszállt a szolnoki helikopterbázison, amelynek légterében viszont egy családi nap keretében helikopterek tartottak bemutatót.

1595972770

Szentiványi János nyugállományú alezredes, Frankó Endre nyugállományú főhadnagy és Takács Géza alezredes

A Jakabszállásról felszálló sportgépek hármas csoportokban követték egymást. Szolnokról hazafelé átrepültek Tiszaug fölött is, ahol az újkori „Puma"-század egykori parancsnoka és a csillagtúra megálmodója, Hegedűs „Gege" Ernő alezredes nyugszik. Innen Fülöpszállás irányába fordultak és a levegőből köszöntötték az első Harcászati és Military Fesztivál résztvevőit. Mire pedig a flotta „hazaért", az ebéd is elkészült. A házigazdák babgulyással és birkapörkölttel várták a túra résztvevőit. A délután baráti beszélgetéssel, a kellemes és kevésbé kellemes katonaélmények felelevenítésével telt, miközben a legapróbb „vadászpilóták" a Bázis Makettklub gépeit nézegetve eldöntötték, hogy milyennel akarnak majd repülni.

1595972771

Minden résztvevő sikeresen teljesítette a túra útvonalát

Fotók: a szerző felvételei