Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint százötven lázadóval végeztek a szíriai kormányerők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 28. 8:36

Több mint százötven fegyveres ellenzékit megöltek a szíriai kormányerők február 26-án, szerdán a Damaszkusz keleti peremén fekvő Gúta térségében – jelentette a helyi média.

A pánarab al-Majadín televízió értesülései szerint a Hezbollah libanoni szervezet fegyvereseivel kiegészült hadsereg rajtaütésében többségében az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front tagjai vesztették életüket.

Összesen százötvenhat ellenzéki fegyveres halt meg a helyi idő szerint hajnal 5 óra körül végrehajtott támadásban – közölték a biztonsági erők.

A SANA hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a hírszerzési információk alapján egy másik ellenzéki csoport, a Liva al-Iszlám Brigád számos fegyverese is az áldozatok között volt.

A halottak többsége külföldi állampolgár, voltak közöttük szaúdiak, katariak, jordániaiak és csecsenek is. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők elkobozták az áldozatok fegyvereit.

A külföldi dzsihadisták által támogatott felkelők régóta próbálják átvenni az ellenőrzést a főváros környéki peremvárosok felett. Gúta térsége volt a helyszíne a kormányerők által tavaly végrehajtott, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadásoknak.

A kormánypárti hírcsatornák tájékoztatása szerint bizonyos nyugati és arab országok az utóbbi időben fokozták az ellenzéki erőknek nyújtott támogatásukat.

Az állami médiában arról szóló jelentések láttak napvilágot, hogy lázadók ezrei kapnak különleges kiképzést a szíriai-jordán határ közelében fekvő kiképzőtáborokban.

A palesztin menekültekért felelős ENSZ-testület (UNRWA) ezzel párhuzamosan arra szólította fel a harcoló feleket, hogy tegyék lehetővé a segélyszállítmányok akadálytalan eljutását a külvilágtól hónapokig elzárva tartott damaszkuszi Jarmúk palesztin menekülttáborba.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai lázadás halálos áldozatainak száma már meghaladja a 140 ezret.