Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több országban halálos bűncselekmények történtek Szilveszter éjjelén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 2. 8:29

A Fülöp-szigeteken egy szilveszteri mulatság hét résztvevője életét vesztette egy ismeretlen indítékból elkövetett pokolgépes merényletben. Több országban petárdabalesetek történtek, illetve az év végi ünneplés során követtek el bűncselekményeket.

A pokolgépes robbantás Basilan tartományban történt, ahol aktív az Abu Sayyaf terrorszervezet, de gyakran erőszak útján oldják meg a családi viszályokat, a politikai rivalizálást és a földtulajdonlás körüli vitákat is.

Franciaországban ketten haltak meg szilveszter éjjel: Párizsban rablók leszúrtak egy 20 éves fiatalembert, Elzászban pedig egy 29 éves férfi szenvedett halálos sérüléseket petárdarobbanásoktól. Manuel Valls belügyminiszter élesen elítélte az erőszakot.

Olaszországban több tucatnyian – csak Nápolyban és környékén több mint ötvenen – sérültek meg petárdáktól, Bariban ketten életveszélyesen. Rómában egy felnőtt férfi, Milánóban pedig egy hétéves gyermek kezét amputálni kellett. Milánóban egyetemisták is megsebesültek egy tisztázatlan hátterű lövöldözés során.

Ausztriában, Bécs közelében életét vesztette egy 54 éves férfi, miközben megpróbált begyújtani egy hibás gömbbombát. Két másik férfi a négy ujját veszítette el, egyikük egy önmaga eszkábálta petárdától, a másik pedig azért, mert égő cigarettával akarta meggyújtani a robbanóeszközt.

Rotterdamban és több más holland városban fiatalok bandái tűzoltókat próbáltak megakadályozni feladatuk végzésében, és üvegpalackokkal, petárdákkal dobálták meg a tűzoltók védelmére kivezényelt rohamrendőrséget is. A rendőrök már kedden délelőtt előállítottak száz randalírozót egy dél-hollandiai faluban.