Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több személyt vettek őrizetbe Olaszországban az Iszlám Állam támogatásáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 2. 8:05

Az olasz Lombardiában és Toszkánában tíz személyt vettek őrizetbe július 1-jén, szerdán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyvereseinek támogatásáért. A tavaly az IÁ-hoz csatlakozott olasz nő rokonairól van szó.

Öt olasz, négy albán és egy kanadai állampolgárt vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmus ellenes nyomozóigazgatósága (Digos). A hatóságok szerint a két családhoz tartozó gyanúsítottak készen álltak arra, hogy Szíriába utazzanak és belépjenek az IÁ soraiba.
Az őrizetbe vett személyek Maria Giulia Sergio olasz és albán rokonságának tagjai. Közöttük vannak a fiatal olasz nő szülei és lánytestvére. A 28 éves Maria Giulia Sergio először egy marokkói, majd egy Olaszországban élő albán férfihez ment feleségül. Áttért az iszlám vallásra és felvette a Fatima nevet. Második férjével és albán anyósával tavaly szeptemberben Szíriába utazott, ahol az IÁ dzsihadista fegyvereseihez csatlakozott. Azóta családjával és férjének szintén Olaszországban élő rokonaival interneten keresztül tartotta a kapcsolatot.

A Digos folyamatosan ellenőrzés alatt tartotta az Olaszország és Szíria közötti online üzenetváltást.
Egy másik rendőrségi akcióban Rómában őrizetbe vettek két marokkói állampolgárt szintén terrorizmus vádjával.