Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többen meghaltak egy támadásban Afganisztánban a függetlenség napján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 19. 22:30

Aknavetős támadás érte a kelet-afganisztáni Aszadábád városát augusztus 18-án, csütörtökön, az ország függetlenségének napján, a támadásban legalább három ember meghalt, mintegy 50 megsebesült – közölték helyi biztonsági források.

A fővárostól, Kabultól 185 kilométerre keletre fekvő településre a felkelők két lövést adtak le reggel. A lövedékek a helyi kormányzat épülete mellett csapódtak be.

A tájékoztatás szerint a kormányzó hivatalában éppen függetlenség napi ünnepséget tartottak, amikor a lövések eldördültek. Két gyermek és egy férfi meghalt. Az 50 sebesültet kórházba szállították.
Vahidullah Kalimzai, Kunár tartomány kormányzója elmondta, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet, mert számos sebesült állapota válságos.

A helyi hatóságok a tálib szélsőségeseket vádolják a támadás elkövetésével.

Afganisztán éppen 97 évvel ezelőtt nyilvánította ki függetlenségét, véget vetve a brit megszállásnak. Az évforduló alkalmából országszerte ünnepségeket tartottak szigorú biztonsági intézkedések közepette.
„Ezen a történelmi napon minden afgánt arra kérek, hogy dolgozzon a békéért, a fellendülésért és a stabilitásért. Továbbá buzdítom az afgán népet arra, hogy becsülje a biztonsági erők tagjait, akik már bizonyították, hogy képesek legyőzni az ellenségeket" – hangsúlyozta Asraf Gáni afgán államfő az elnöki palotában csütörtök reggel tartott ceremónián.

Afganisztánban nemcsak a tálibok, hanem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi ága ellen is harcot folytat a kormány. Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatalának (OCHA) szerdán közzétett féléves jelentése szerint az egyre véresebb afganisztáni konfliktus miatt a humanitárius helyzet jelentősen romlott a közép-ázsiai országban: az idei évben január és június között 17 százalékkal emelkedett a belső menekültek száma 2015 első félévéhez képest. 2016 első felében 169 ezer ember menekült el otthonából a kormányerők és szélsőséges fegyveresek összecsapásai elől, július eleje óta pedig ez a szám 182 680-ra nőtt.