Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török hajót ért támadás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 12. 20:57

Szárazföldi és légi támadás ért egy török teherszállító hajót vasárnap a líbiai partok közelében, a harmadik tiszt meghalt, mások megsebesültek – közölte a török külügyminisztérium. A hajó az ország keleti részén lévő Tobruk kikötőjébe tartott.

A török közlemény szerint a nemzetközi vizeken hajózó járművet először a szárazföldről ágyúzták, majd amikor megpróbált visszafordulni, kétszer is légicsapást mértek rá. Azt nem közölte az ankarai minisztérium, kik támadták meg a hajót.

A líbiai hadsereg szóvivője ezzel szemben azt közölte, hogy a hajó az Iszlám Állam fellegvárának számító Derna felé tartott.

A fegyveres erők felszólították a hajót, hogy ne közelítse meg a város kikötőjét, de ennek nem tett eleget, ezért a parttól körülbelül 10 mérföldre, tehát líbiai felségvizeken megtámadták. Egy ország felségvizei a partvonaltól 12 tengeri mérföldre terjednek ki. A hajót ezután Tobruk kikötőjébe vontatták.

A hajó a török közlemény szerint Cook-szigeteki zászló alatt közlekedett, de török tulajdonban van. Spanyolországból származó gipszkartont szállított, és a támadásban megrongálódott.

A török külügyminisztérium élesen elítélte és szégyenletesnek nevezte a támadást. Közölték: követelik a történtek kivizsgálását a líbiai hatóságoktól, és fenntartják annak jogát, hogy kártérítést követeljenek az incidens miatt.

Líbiában belpolitikai káosz van, az olajban gazdag országban két-két rivális kormány és parlament működik, több fegyveres csoport ural kisebb-nagyobb területeket, köztük a Derna környékén egyre befolyásosabb líbiai Iszlám Állam-sejt is. A nemzetközileg elismert líbiai kormány és parlament Tobrukban ülésezik, ahová az ankarai külügyi közlemény állítása szerint a megtámadott török hajó tartott.

Januárban a nemzetközileg elismert kormányhoz hű erők egyik harci repülőgépe megtámadott egy görög cégnek szállító tankerhajót, amely az ország partjainál horgonyzott. A támadásban két tengerész meghalt.

Abdalláh asz-Száni, a tobruki kormány miniszterelnöke februárban azzal vádolta Ankarát, hogy fegyvereket szállít a felkelőknek.