Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török légitámadás a kurd lázadók iraki táborai ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 8. 17:03

Legalább két iraki civil lelte halálát, további három pedig megsebesült november 7-én, szerdán egy olyan légitámadásban, amelyet a török légierő hajtott végre a Kurd Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásai ellen – jelentették kurd források.

Az áldozatokat illetően iraki hivatalos hírügynökségi források nem közöltek adatokat, csupán a légitámadás tényét erősítették meg. A PKK egyik tisztségviselője ugyanakkor bejelentette, hogy török vadászgépek – amelyek a kurd lázadóknak az észak-iraki hegyvidéki települések közelében lévő állásait támadták – két iraki civil halálát okozták, és három embert megsebesítettek.

Az NTV török televízió ugyanakkor szerdán arról adott hírt, hogy a török hadsereg egyik elit egysége a szárazföldön hajtott végre felderítő akciót, öt kilométer mélységben hatolva be iraki területre, kurd katonai létesítmények után kutatva.

A kétnapos kommandóakció befejeződött – jelentette a török televízió, amelynek híradásából ugyanakkor nem derült ki, hogy a kommandósok harcba keveredtek-e.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetként kezelt PKK 1984-ben kezdett fegyveres harcba Törökország kurdok lakta délkeleti területeinek önállóságáért. Azóta több mint 45 ezer ember vesztette életét az összecsapásokban és megtorlásokban. A gerillák táborai a hegyvidéken, a török-iraki határ két oldalán vannak.