Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán bepanaszolta Izraelt az ENSZ-főtitkárnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 8. 16:02

Irán az ENSZ-főtitkárhoz eljuttatott diplomáciai jegyzékben fejezte ki nemtetszését az izraeli fenyegetések miatt, és megfelelő intézkedések megtételét követelte a zsidó állam ellen.

„Kétségtelenül veszélyeztetik a térség békéjét és biztonságát az erő alkalmazásával vagy agresszióval való fenyegetőzések, amelyek az izraeli rezsimtől érkeznek" – hívta fel a figyelmet a dokumentumban a Mohammad Hazaí, Irán ENSZ-nagykövete. A diplomata követelte, hogy a nemzetközi közösség „idejekorán reagáljon, és foganatosítson megfelelő intézkedéseket" az izraeli fenyegetések elhárítása érdekében.

A nagykövet tiltakozó jegyzékére az adott okot, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn egy tévéinterjúban kijelentette: Izrael készen áll arra, hogy „szükség esetén" csapást mérjen iráni atomlétesítményekre. „Természetesen kész vagyok arra, hogy szükség esetén megnyomjam a gombot" – mondta a miniszterelnök. Kifejezte reményét, hogy a csapás elkerülhető, de – mint mondta – „ha nincs más mód", akkor Izrael készen áll rá.

Mohammad Hazaí szerint Netanjahu kijelentése provokatív, helytelen és felelőtlen. Izrael titokban atomfegyvert gyárt, miközben alaptalanul azzal vádolja Iránt, hogy ugyanezt teszi – írta a nagykövet, és hozzátette, hogy az ENSZ-alapokmánnyal összhangban Irán megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy megvédje magát, és határozott választ adjon bármilyen támadásra.