Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország lelőtt egy azonosítatlan repülőgépet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 17. 16:30

A török hadsereg október 16-án, pénteken bejelentette, hogy lelőtt egy azonosítatlan hovatartozású repülőgépet a szíriai határ közelében. A közlés szerint a török hadsereg a vonatkozó szabályok szerint járt el: a gépet háromszor is figyelmeztette, mielőtt tüzet nyitott rá.

A médiának nyilatkozó török hivatali források szerint a lelőtt gép egy drón volt – írja a BBC. Azt egyelőre nem tudni, milyen nemzetiségű erőkhöz tartozhatott a pilóta nélküli repülőgép.

Az orosz védelmi minisztérium szerint minden gépük visszatért a latakiai légi bázisra – tudósít a Russia Today. Oroszország azért is érezhette fontosnak, hogy reagáljon a hírre, mert nemrégiben kétszer is megsértette harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja.

A Reuters brit hírügynökségnek egy amerikai tisztségviselő Washingtonban mindazonáltal azt mondta, hogy az Egyesült Államok gyanúja szerint a drón orosz gép volt. A nyilatkozó neve elhallgatását kérte, és – mint mondta – információja csak „előzetes", részletekkel pedig nem szolgált.

A „Pilóta nélküli repülés" című orosz szaklap főszerkesztője, Denisz Fedutyinov a TASZSZ hírügynökség szerint – fényképfelvételek elemzése alapján – úgy vélekedett, hogy a drónt nem lelőtték, hanem valamilyen műszaki hiba miatt lezuhant.

A helyi média szerint a drón az Aleppóhoz közeli Kilis tartománybeli Deliosman falu határában zuhant le. A térségben heves harcok dúlnak, a Hezbollah és iráni katonák által támogatott szír reguláris erők ugyanis offenzívát indítottak a jelenleg felkelők által uralt nyugat-szíriai területek visszafoglalására. A helyzet tisztázását nehezíti az a körülmény, hogy a szíriai háborúban részt vevő összes fél használ robotrepülőgépeket felderítési célokra.

A szír rezsim és Oroszország összehangoltan bombáz iszlamista felkelőket, míg az Egyesült Államok vezette koalíció (benne Ausztráliával, Franciaországgal, Bahreinnel és Jordániával) az Iszlám Állam terrorszervezetet támadja.