Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább gyilkol az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 12. 12:51

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei az iraki Moszulban és környékén ezen a héten is több tucat embert végeztek ki, és állítólag ammóniát és ként halmoznak fel civilek által lakott területeken, feltehetően azért, hogy vegyi fegyverként használják – közölte november 11-én, pénteken Genfben az ENSZ emberi jogi szóvivője.

Az IÁ „árulásért és az ellenséggel való együttműködésért", illetve dezertálás vagy betiltott mobiltelefonok használata miatt gyilkolta le nyilvánosan áldozatait.

A Moszultól 30 kilométerre fekvő Hammám el-Alil városban talált, mintegy száz holttestet rejtő tömegsírnál volt az Iszlám Állam egyik kivégzőhelye – mondta Ravina Samdaszani szóvivő, olyan emberek beszámolóira hivatkozva, akik a helyszínen jártak, mások között egy olyan férfiéra, aki magát halottnak tettetve élte túl a tömegmészárlást.

Samdaszani szerint az elhurcolt nőket „szétosztják" a dzsihadisták közt, vagy pedig azt mondják nekik, hogy az Iszlám Állam konvojait kell elkísérniük élő pajzs gyanánt.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosának pénteken közzétett közleménye szerint az iszlamisták szerdán Moszul óvárosának utcáira kiküldték az általuk a kalifátus fiainak nevezett öngyilkos merénylőket, akiknek testére pokolgépeket rögzítettek. A világszervezet attól tart, hogy tizenéveseket vagy kisfiúkat használhatnak a támadásokhoz.

A főbiztos aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy értesülések szerint fiatalokkal gyilkoltatják le az embereket a szélsőségesek. Emlékeztetett az IÁ szerdán közzétett videójára, amelyen tíz-tizennégy éves gyerekek voltak láthatók, amint terroristák felügyelete mellett agyonlőttek hat férfit, akit azzal vádoltak, hogy az iraki biztonsági erőknek kémkedtek.

Zeid arról is beszámolt közleményében, hogy a szélsőséges iszlamisták kocsikra szerelt hangosbemondókon figyelmeztették városszerte az embereket, hogy aki elhagyja a frontvonalat, azt agyonlövik.

November 6-án az IÁ bejelentette, hogy lefejezték hét társukat, miután elhagyták állásaikat a keleti Gogdzsali negyedben. Korábbi értesülések szerint Gogdzsalit november 1-jén szabadította fel az iraki hadsereg.

A főbiztos szerint hétfőn az iraki csapatok egy börtönre bukkantak Es-Sura negyedben, ahol több mint 960 embert tartottak fogva, javarészt az ország biztonsági erőinek tagjait. „Egy méterszer fél méteres ketrecekben tartották, és nyilvánvaló, hogy kínozták és éheztették őket" – tette hozzá.