Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

95 év büszkesége

Szöveg: Mészáros Károly őrnagy |  2016. november 12. 11:29

Különleges alkalom meglátogatni, köszönteni az elődöket, a 95. születésnapi gratuláció pedig mindenképpen egyszeri és megismételhetetlen. Ilyen köszöntés történt a napokban Balatonlellén, ahol az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári munkatársai látogatták meg születésnapja alkalmából Juhász János nyugállományú alezredest.

1596023115
Juhász János 1921. november 19-én született az akkor már Csehszlovákiához tartozó, Pozsony megyei Peténypusztán. Később Dunajánosházára költöztek, és három testvérével az iskola mellett napszámot vállaltak. Az első bécsi döntést követően az újra magyar állampolgár Juhász János 1940 decemberében vonult be katonai szolgálatra Székesfehérvárra. Itt a reptérgondnokságon szolgált mint időjelző rádiós. 1941-42 között több távírász-tanfolyamot is elvégzett, és befejezte polgári iskolai tanulmányait. 1944 őszén már őrmesterként szolgált a pápai repülőtéren. Ez év decemberében Balatonlellén a front gyors változása okán a szláv nyelvtudással rendelkező fiatalt a szovjetek és a jugoszláv partizánok elhurcolták tolmácsolni. 1945 márciusában szabadult a kényszerszolgálatból, és ezt követően a Lengyeltóti Bevonulási Központ írnok-, tolmácsfeladatait látta el őrmesterként. Ezt követően került vissza a koronázó városba, ahol a 2. hadtest parancsnokságán szolgált szintén tolmácsként, majd rövid ideig Pécsen és a mátyásföldi repülőtéren kapott beosztást.

A fiatal törzsőrmester 1948-ban nyert felvételt a Kossuth Katonai Akadémiára, melynek elvégzését követően alhadnaggyá avatták, és az Országos Légvédelmi és Légierő Parancsnokságra került. Eközben vegyész laborképző tanfolyamon tanult, majd vegyipari technikumot végzett el. 1957 tavaszán került az Egyesített Tiszti Iskolára, ahol 17 évig oktatott tanári, főtanári, főiskolai főtanári, valamint tanszékvezető-helyettesi beosztásban. Juhász János alezredes mint a Zalka Máté Katonai

1596023115
Főiskola hadtáp tanszékének tanszékvezető-helyettese került nyugállományba 1974 májusában. Több mint negyedszázados főiskolai tevékenysége alatt oktatott későbbi tábornokot és vezérkari főnököt is.

Nyugdíjas éveiben Juhász János német, orosz és szlovák nyelvtudását kamatoztatva idegenvezetőként tevékenykedett. Később feleségével költözött Balatonlellére, ahol aktív tevékenységét továbbra is folytatja. Nyelvet oktat, idegenvezetést vállal, és gazdálkodik a ház körüli kertben.

A születésnapi köszöntés alkalmával a ma is aktív obsitos főtisztnek Mészáros Károly őrnagy, a kaposvári központ érdekvédelmi részlegvezetője adta át Magyarország honvédelmi miniszterének és a Honvéd Vezérkar főnökének közös emléklapját. A meghatott ünnepelt a beszélgetés alkalmával elmondta, hogy büszke az eltelt 95 évre, de ezt kellő szerénységgel kell kezelni. Örül szerető családjának, különösen annak, hogy dédunokája is már egyetemen tanul.

Isten éltesse még sokáig erőben, egészségben a szépkorú ünnepeltet!

Fotó: Ferge Balázs százados