Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Transzatlanti összefogásban bízik Angela Merkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. április 27. 12:27

Transzatlanti összefogással, az Egyesült Államok és „egy erős Európai Unió” szoros együttműködésével kell választ adni a legsürgetőbb biztonságpolitikai kihívásokra – mondta Angela Merkel német kancellár április 25-én, hétfőn, Hannoverben Barack Obama amerikai elnökkel, David Cameron brit kormányfővel, Francois Hollande francia államfővel és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A több mint kétórás informális tanácskozás után tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel kiemelte: az illegális migráció ügyében az ötök egyetértenek abban, hogy a menekülésre késztető okok megszüntetésére kell törekedni, és végre kell hajtani az EU–Törökország megállapodást.

A Líbiából a Földközi-tengeren Olaszországba vezető útvonallal kapcsolatban az Egyesült Államok szükség esetén készen áll közreműködni a migrációs helyzet kezelésében, és az ötök elkötelezettek a líbiai egységkormány megerősítése mellett – tette hozzá.

Washington részt vesz az Égei-tengeren az embercsempészek ellen indított NATO-műveletben, a Líbia–Olaszország migrációs útvonal ügyére vonatkozó együttműködésről viszont nincsenek konkrét tervek – fűzte hozzá Angela Merkel, rámutatva, hogy az EU a térségben folytatja Sophia nevű tengeri műveletét.

A szíriai helyzettel kapcsolatban közös meggyőződés, hogy a genfi békefolyamat révén politikai megoldásra kell jutni, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot pedig folytatni kell.

Az ukrán válságban is a politikai rendezésre, a minszki megállapodások végrehajtására kell törekedni, a következő feladat a választási törvény megalkotása és a választások lebonyolítása a kelet-ukrajnai válságövezetben – mondta a kancellár a „mini G5" csúcsnak – a G7 csoport Kanada és Japán kormányfőjének részvétele nélkül rendezett találkozójának – is nevezett megbeszélés után.

Angela Merkel felidézte, hogy ebben a formátumban korábban is tárgyaltak már – tavaly a törökországi Antalyában, a G20 csoport csúcstalálkozójának margóján –, és kiemelte, hogy az ötök továbbra is szorosan egyeztetnek majd a „nagy politikai és biztonságpolitikai kihívásokról, abban a szellemben, hogy együtt sokkal erősebbek vagyunk, mint egyedül".

A találkozót Barack Obama kétnapos munkalátogatása alkalmából tartották. Az amerikai elnök a hannoveri nemzetközi ipari vásár (Hannover Messe) megnyitójára utazott Alsó-Szászország tartomány fővárosába. Nagyjából 26 órás látogatása alatt négyszer szólalt meg nyilvánosan, és mindegyik alkalommal kiemelte, hogy szoros baráti kapcsolat fűzi Angela Merkelhez.

A látogatás egyetlen konkrét bejelentése az volt, hogy egy újabb, 250 fős különleges katonai egységet vezényelnek Szíriába.

Barack Obama amerikai elnökként ötödször, és valószínűleg utoljára járt Németországban.