Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump nagyobb katonai kiadásokat vár Ausztriától

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. február 22. 20:16

Donald Trump nagyobb katonai kiadásokat vár Ausztriától – számolt be Sebastian Kurz osztrák kancellár az amerikai elnökkel február 20-án folytatott megbeszéléseiről.

Kurz a washingtoni Fehér Házban tartott találkozón elhangzottakról szólva kijelentette: Ausztria semlegességére hivatkozva „nagyon is világossá tettük, hogy bár (az amerikai elnök) álláspontját tiszteletben tartjuk, de költségvetési ügyeinkről mi magunk döntünk". A kancellár elismerte, hogy Ausztria más országokhoz képest kevesebbet költ védelemre, egyben viszont hangsúlyozta: az osztrák hadsereg külföldi misszióit tekintve túlméretezett szerepet vállal.

Az osztrák hírügynökség ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy Ausztria nem tagja a NATO-nak, s védelmi kiadásai is messze elmaradnak attól, amit Washington követel az észak-atlanti szövetségeseitől. Trump ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok NATO-beli partnerei emeljék a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre védelmi kiadásaikat. Kurz mindemellett jó együttműködésről beszélt Ausztria és a katonai szövetség között. Rávilágított, hogy a NATO több tagja is hozzájárul Ausztria biztonságához, különösen, ami a terrorizmus elleni harcot illeti.

A kancellár elismerően szólt az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció harcáról is. Hangsúlyozta: szoros katonai fellépésre van szükség az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szembeni küzdelemben, amelyben ugyanakkor Ausztriát jogi és egyéb lehetőségei nem engedik, hogy részt vállaljon. Emlékeztetett, hogy a hírszerzési együttműködést tekintve is rá vannak utalva az Egyesült Államokra. Helyénvaló a köszönet – fogalmazott Kurz.