Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetések Londonban és Madridban a szíriai konfliktusban való részvétel ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 30. 8:13

Ezrek tiltakoztak az Iszlám Állammal szembeni beavatkozás ellen november 28-án, szombaton. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) elnevezésű csoport által szervezett tüntetésen 4 ezren vettek részt a brit fővárosban, és David Cameron brit miniszterelnök javaslata ellen tiltakoztak, aki parlamenti jóváhagyást kéri az Iszlám Állam elleni szíriai légicsapásokban való brit részvételhez. Erről a londoni parlamentben a tervek szerint a jövő héten szavaznak. Az ellenzéki Munkáspárt megosztott a kérdésben, Jeremy Corbyn pártvezér ellenzi a beavatkozást.

„Ezt a konfliktust nem lehet bombákkal megoldani" – jelentette ki a londoni tiltakozó akciót vezető Andrew Murray. Azonban a 130 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő november 13-i párizsi terrormerényletek után erősödött a valószínűsége, hogy a Westminster támogatja a brit részvételt.

Madridban a szervezők szerint 6 ezren gyűltek össze „Nemet a háborúra" jelszó jegyében. A tüntetést egy művészek által alapított polgári szövetség kezdeményezte, amely alig egy hét alatt 34 ezer aláírást gyűjtött az interneten a katonai beavatkozás ellen. Mariano Rajoy spanyol kormányfő szombaton ismét leszögezte, nem hoz elhamarkodott döntést. Spanyolországban december 20-án parlamenti választásokat tartanak.

Francois Hollande francia elnök, aki a párizsi merényletek óta igyekszik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót kibővíteni és megerősíteni, pénteken a katonai beavatkozás jóváhagyására szólította fel a brit parlamentet. A francia elnök a máltai fővárosban, Vallettában egyúttal üdvözölte a megígért német részvételt az Iszlám Állam elleni fellépésben.

A Bundestag a jövő héten dönt arról, hogy többek között Tornado vadászrepülőgépeket és egy fregattot bocsát a koalíció rendelkezésére. Elsősorban felderítő repülésekről és a francia haditengerészet biztosításáról van szó, a német légierő a bombázásokban nem vesz részt.
Nagy-Britannia már végrehajt légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Irakban, de az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak még nem részese. Cameron 2013-ban javaslatot nyújtott be a Bassár el-Aszad szíriai rendszere elleni katonai fellépésre, de a parlament ezt leszavazta.