Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzet nyitottak egy katonai vezető autójára a Sínai-félszigeten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 12. 11:28

Fegyveresek tüzet nyitottak egy magas rangú egyiptomi katonai vezető autójára az ország északkeleti részén fekvő Sínai-félszigeten – közölte július 11-én, csütörtökön az egyiptomi hadsereg szóvivője.

A tájékoztatás szerint az incidens még szerdán történt. Az autót heves golyózápor érte, amit a biztonsági erők és a terroristák közötti tűzpárbaj követett. A tiszt sértetlenül úszta meg a támadást, amely a Gázai övezettel határos területen történt – tette hozzá a szóvivő. A lövöldözésben egy lány -, akinek korát nem közölték – megsebesült, majd a kórházba szállítást követően meghalt.

A Sínai-félszigeten „törvényen kívüli állapot" uralkodik 2011, Hoszni Mubarak elnök megbuktatásával végződött felkelés óta. A térség, ahol a központi hatalommal régóta konfliktusban álló beduinok élnek többségben, radikális iszlamisták búvóhelye is, akik ottani támaszpontjaikról intéznek támadásokat Izrael ellen.

Miután a múlt héten Egyiptomban megbuktatták az iszlamisták által támogatott Mohamed Murszi államfőt, a Sínai-félszigeten mindennapossá váltak a támadások a rendőrök és katonák ellen. A szerdára virradó éjjel iszlamista fegyveresek megtámadták az egyiptomi biztonsági erők egyik őrhelyet a Sínai-félszigeten, és megöltek két embert, hatot pedig megsebesítettek. A támadók rakétagránátokkal és automata fegyverekkel nyitottak tüzet az őrhelyre. A halottak egyike civil, a sebesültek pedig katonák.